Bilim ve Teknoloji

Bana Hikâyeni Anlat

Dijitalleşmenin vazgeçilmez olduğu bu yüzyılda artık hikâyeler de birer dijital veri olarak sunulmalıdır. Proje bu amaçla hikâyesini, farkındalıklarını, tecrübelerini, bilgisini paylaşmak isteyen insanlarla bu bilgilere ihtiyacı olan insanlar arasında bir köprü görevi yapıp geleceğe iz bırakma projesidir. 

“Bana Hikâyeni Anlat” adlı projenin içeriklerine Kadriye Zaim Youtube hesabından veya yine Kadriye Zaim Kütüphanesi Spotify hesabından podcast olarak erişebilirsiniz.

Nereden Geliyor? / Filtrum

Nereden Geliyor? Filtrum Nedir ve Nereden Gelir? İnsan öyle bir canlı ki her detayında mucizeler saklı. Eğer insanı yani kendimizi tanıma yolculuğuna çıkmaya kalksak kim bilir nasıl hikâyelerle karşılaşırız. Açıkçası ben kendimi tanıma konusunda biraz meraklıyım. Ve her geçen gün inanılmaz mucizelerle, ilginç bilgilerle karşılaşıyorum. Gelelim bu mucizelerden biri olan “filtrum” kelimesinin anlamına ve hikâyesine… …

Nereden Geliyor? / Filtrum Devamı »

Turcademy (Türkçe Akademik Yayınlar Platformu) ve Jurix (Hukuk Dergileri) veritabanları Kullanıcı Eğitimi

Değerli Öğrencilerimiz ve Mensuplarımız;  31 Mart Çarşamba günü saat 14.00’da online olarak gerçekleştireceğimiz Turcademy (Türkçe Akademik Yayınlar Platformu) ve Jurix (Hukuk Dergileri) veritabanları kullanıcı eğitimine davetlisiniz. Eğitimin İçeriği; Turcademy ve Jurix hakkında bilgilendirme Turcademy kayıt olma Turcademy platformunda kaynak görüntüleme Turcademy platformundan kaynak indirme Jurix kapsam paylaşımı Jurix çevrimiçi demosu Konuşmacı: Can Çelik (Informascope Firması Eğitim Uzmanı) Toplantı kayıt linki: https://informascope.libcal.com/event/3708964  Saygılarımızla

Bilim Köşesi: Pi Sayısı

Bu sayıyı, CBS’te yayınlanan “Person of Interest” dizisindeki kurgusal bir karakter olan ve  suç işlemeye meyilli insanların sosyal güvenlik numaralarını tespit edebilen ayrıca bunları suçlu ya da kurban olarak ayırt edebilen bir makineyi geliştiren münzevi milyarder ve yazılım mühendisi Harold Finch şöyle ifade ediyor: “Pi, bir dairenin çevresinin çapına bölümüne denir. Ve bu: 3.1415926535897932384626433832795028841971693993751058209749445923078 164062862089986280348253421170679…….. …

Bilim Köşesi: Pi Sayısı Devamı »

Bilim Köşesi: Aerodinamik Nedir?

Aerodinamik; hareket eden katı kütlelerin (uçak, helikopter, planör, balon, uçurtma, hız teknesi, otomobil vb.) havayla etkileşimlerini inceleyen bilim dalıdır. Aerodinamik için iki önemli kavram hava yani akışkan ve cisim yani kütledir. Gündelik hayatta insanlar yürürken, koşarken veya otomobilde giderken atmosferdeki hava direncini (sürtünmesini) pek hissetmez; ama yüksek hızlarda bu hava direnci ciddi sorun yaratmaya başlar ve …

Bilim Köşesi: Aerodinamik Nedir? Devamı »

Bilim Köşesi: Evrenin Büyüklüğü

Evren hayal gücümüzün sınırlarına sığmayacak derecede büyüktür. Zihnimizde somut olarak canlandırabilmemiz için hacimsel ve kütlesel bir büyüklük sıralaması vererek konumuza başlayalım. Evren> Samanyolu Galaksisi>Güneş Sistemi >Güneş>Dünya>Ay Uzayda en uzağa giden ve yıldızlar arası uzaya geçen, yani güneş sistemimizin dışına çıkmayı başaran insan yapımı tek alet veya uzay aracı 5 Eylül 1977’de uzaya fırlatılan Voyager 1 …

Bilim Köşesi: Evrenin Büyüklüğü Devamı »

Bilim Köşesi: Sürtünme Kuvvetinin İlginç Yönleri

 Sürtünme Kuvvetinin İlginç Yönleri Günlük hayatta sürtünme kuvvetinin bildiğimiz ya da bilmediğimiz birçok faydası vardır. Örneğin; işe veya okula giderken kullandığımız otomobilin yolda ilerlemesini sağlar. Peki, nasıl? Gelin sürtünme kuvvetinin türlerinden bahsederek, konuyu biraz detaylandıralım. Otomobilin lastikleri olması gerektiği gibi çalışıyorsa yani kaymadan dönüyorsa, lastiklere etki eden statik sürtünmenin tutunma kuvvetidir. Otomobillerin hızlanmasını, yavaşlamasını ve …

Bilim Köşesi: Sürtünme Kuvvetinin İlginç Yönleri Devamı »

Bilim Köşesi: Işık Hızını Aşmak

Einstein ’e göre insanoğlunun ulaşabileceği hız sınırlıdır. Bu hız, aşılması imkânsız olan ışık hızıdır. İnsanoğlunun yapamayacağı hiçbir şey yok demek kolay olabilir; ancak bilimsel olarak düşündüğümüzde elimizdeki somut veri şu: Kütlesizden daha da kütlesiz bir madde var olamaz; bu yüzden fotondan kütlece daha “hafif” olup da, daha süratli giden bir madde olamaz. Evrenimiz bu hızla …

Bilim Köşesi: Işık Hızını Aşmak Devamı »

Elon Reeve Musk

  ELON REEVE MUSK (28 Haziran 1971, Pretoria, Güney Afrika) https://www.yenisafak.com/foto-galeri/teknoloji/cilgin-deha-elon-musk-in-basari-dolu-hayat-hikayesi-2018860?page=1 Kanadalı Maye Haldeman ve Güney Afrika asıllı Errol Musk çiftinin iki oğulları ve bir kızları vardı. Elon, en büyük oğullarıydı. Çocukluğu çok zor geçti. Sessiz ve fazla arkadaşı olmayan biriydi. Bu konuda annesi: “Sanki zihni başka evrene geçiş yapardı. Bu konuda artık üzerine gitmiyorum; …

Elon Reeve Musk Devamı »

Bilim Köşesi: Avogadro Sayısı

Bilim Köşesi Avogadro Sayısının Büyüklüğü “Avogadro sayısı (6,02214.1023) hayal edilemeyecek kadar büyük bir sayıdır. Atom yığınları yerine fasulye yığını saydığımızı düşünün. Bir fasulye taneciğinin hacmi 0,1 cm3 ise “bir mol fasulye” Türkiye’nin yüzeyini yaklaşık 72 km kalınlığında bir tabaka şeklinde kaplayabilir. Bir kişinin bir maddenin taneciklerini, örneğin buğday taneciklerini 100 tane/dakika hızla sayabildiğini varsayarsak kişi …

Bilim Köşesi: Avogadro Sayısı Devamı »

Scroll to Top
%d blogcu bunu beğendi: