Sanat

Tarihin Sıfır Noktası: Göbeklitepe

Bugün bir Göbeklitepe yapılmaya karar verilse daha kolay ve hızlı olacağı kesin. Çünkü daha çeşitli olanaklara sahip, birçok şeye ulaşabileceğimiz bir çağda yaşam mücadelesi veriyoruz. O gün Göbeklitepe’yi inşa eden o insanlardan tutun da bugün halen düşünceleriyle ve icatlarıyla kendilerinden bahsettiren birçok insan bir gün dünyadan gideceklerini biliyorlardı. Ama ölümlü olmaya odaklanmadılar. Bildiklerinin öğrendiklerinin tecrübelerinin de kendisiyle yok olmasını istemedikleri için insanlığa birçok bilgi, yapı, kültür, miras, düşünce bıraktılar.  Bugün halen Fatih Sultan Mehmet’i başarılarıyla anıyorsak, Albert Einstein’in gazetecilere dil çıkardığı poz bugün bize bir şeyler anlatıyorsa ya da Aristoteles’in düşüncelerini bugün de tartışabiliyorsak ne mutlu onlara ve daha nicelerine…
Peki, ahlak anlayışı, inanç meselesi, doğayla ilişkimiz, ürettiklerimiz, tükettiklerimiz, sosyal ilişkilerimiz ile nasıl bir kültürün üzerinde yaşadığımızın farkında mıyız? Ve geleceğe nasıl bir kültür bırakacağınızı hiç düşündünüz mü?

Söz Uçar | Words Fly Away

Kısa film severlere bir önerim olacak. Senaryosu Barış Bıçakçı’ya ait olan yönetmenliğini ise Tufan Taştan’ın yaptığı “Söz Uçar” adlı kısa film adından da belli olacağı gibi kısa; ama çok etkili. Film, işlerini kaybettikleri için eylem yapanların bir sahafa sığınmasıyla başlıyor. Ayrıca kısa film, 8’inci Sınırlar Ötesi Balkanlar Film Festivali ve 5’inci Seattle Türk Filmleri Festivali’nden ödül almıştır. …

Söz Uçar | Words Fly Away Devamı »

Big Eyes (Büyük Gözler) – Kütüphanecinin Film Önerisi

Çok sevdiğiniz ve güvendiğiniz birini düşünün. Sizin en büyük başarınızı kendi başarısı gibi gösterdiğine ve bir anda çok ünlü olduğuna şahit olsanız, ne yapardınız? Margaret’in hikâyesi işte böyle başlıyor. Margaret ve Walter parkta resim yaparken karşılaşırlar. Sonrasında büyük bir aşkla evlenirler. Margaret mutludur. Çünkü Margaret’a göre Walter onu bekâr bir anne ve dul bir kadın …

Big Eyes (Büyük Gözler) – Kütüphanecinin Film Önerisi Devamı »

Koş Forrest, Koş!

“Sihirli bir ayakkabınız olsaydı nereye gitmek isterdiniz?” “Tanrı hepimizin aynı olmasını isteseydi hepimizin bacaklarına demir takardı…” “Koş Forrest, koş!” Biz Forrest Gump ile böyle tanıştık. Forrest, bir kutu çikolatasıyla bankta öylece oturup güzel, ama bir o kadar da zorlu hikâyesini anlatmaya başlıyordu. İnsanlar geliyor, geçiyor, ama Forrest hiç ara vermeden anlatmaya devam ediyordu. O hiç …

Koş Forrest, Koş! Devamı »

Sanat Güneşimiz Zeki Müren

(6 Aralık 1931, Bursa – 24 Eylül 1996, İzmir) Ailesi Üsküp’ten Bursa’ya göç etmiştir. Babası Kaya ve Annesi Hayriye Müren’in tek çocuğudur. Dedesi ve babaannesi de Bursa’da onlarla aynı evde yaşamıştır. Babaannesi torununun ileride akıllı ve iyi bir insan olması dileğiyle ona Zeki ismini koymuştur. Zeki’nin çok hassas bir bünyesi olduğu için yaşıtlarına göre zayıf …

Sanat Güneşimiz Zeki Müren Devamı »

Ayın Biyografisi: Cüneyt Arkın

Cüneyt Arkın gerçek adıyla Fahrettin Cüreklibatur, 8 Eylül 1937 Eskişehir’de dünyaya geldi. Ailesi çok fakirdi ve geçim sıkıntısı içindeydi. Ancak bütün bunlara rağmen sevgi dolu bir çocukluğu olmuştu. İnsan ve doğa sevgisiyle dolu… Babası çiftçi, annesi ev hanımıydı. 3 koyunları vardı. Fahrettin hep sıfır numara olan saçları ve sıcaktan yanmış yüzüyle bu koyunların peşinde koşmakla …

Ayın Biyografisi: Cüneyt Arkın Devamı »

MARILYN MONROE

MARİLYN MONROE Norma Jean Baker – Monterson (1 Haziran 1926, Los Angeles – 5 Ağustos 1962, Brentwood) 1 Haziran 1926 tarihinde Los Angeles’ta Norma Jean Baker adıyla Gladys Pearl Baker’ın üçüncü çocuğu olarak dünyaya gelir. İki kardeşi annesinin ilk evliliğinden olur. Norma Jean, babasının kim olduğunu hiçbir zaman öğrenemez ve bu sebepten evliliklerinde eşlerini hep …

MARILYN MONROE Devamı »

Ayın biyografisi: Adile Naşit

Adile Naşit, 17 Haziran 1930’de İstanbul’da doğdu. Gerçek adı Adela Özcan’ dır. Tiyatrocu bir aileden geliyordu. Babası komedyen Naşit Özcan (Komik-i Şehir Naşit), annesi de tiyatro oyuncusu Amelya Hanım’dı. Ağabeyi Selim Naşit ve 1950’de evlendiği eşi Ziya Keskiner de tiyatro sanatçısıydı. Babasının vefatından sonra öğrenimini yarıda keserek, 1944 yılında İstanbul Şehir Tiyatrosu – Çocuk Tiyatrosu’na …

Ayın biyografisi: Adile Naşit Devamı »

Ayın Biyografisi: Gülşen Bubikoğlu

5 Aralık 1954 İstanbul doğumlu oyuncu, Fatih Kız Lisesi’nde eğitimini tamamladı. Language and Culture Center’ da bir yıl dil, mankenlik ve dans eğitimi aldı. 1959’da İstanbul’da doğan kardeşi Nilgün Bubikoğlu da tiyatro ve sinema oyuncusudur. Dayısı ünlü ses sanatçısı Adnan Şenses’tir. Gülşen Bubikoğlu, 1973 yılında düzenlenen geleneksel Ses Dergisi artist yarışmasına katıldı. İlk elemelerden itibaren …

Ayın Biyografisi: Gülşen Bubikoğlu Devamı »

Ayın Biyografisi: Tarık Akan

TARIK AKAN Gerçek adı Tarık Tahsin Üregül olan ünlü oyuncu 13 Aralık 1949 yılında İstanbul’da doğmuştur. Tarık Akan, subay olan babası Yaşar Üregül’ün görevi nedeniyle çocukluğunda bir dönem Erzurum – Dumlupınar’da yaşadı. İlkokulu babasının tayini üzerine taşındıkları Kayseri’de tamamladı. Babasının emekliliği ile İstanbul’a tekrar taşındılar ve Bakırköy’e yerleştiler. Bakırköy’e taşındıktan sonra ortaokul ve liseyi burada …

Ayın Biyografisi: Tarık Akan Devamı »

Scroll to Top
%d blogcu bunu beğendi: