BİN DOKUZ YÜZ SEKSEN DÖRT / GEORGE ORWELL
George Orwell’in kült kitabı “Bin Dokuz Yüz Seksen Dört”, yazarın geleceğe ilişkin bir kâbus senaryosudur. Bireyselliğin yok edildiği, zihnin kontrol altına alındığı, insanların makineleşmiş kitlelere dönüştürüldüğü totaliter bir dünya düzeni, romanda inanılmaz bir hayal gücüyle en ince ayrıntısına kadar kurgulanmıştır. Geçmişte ve günümüzde dünya sahnesinde tezgahlanan oyunlar düşünüldüğünde, ütopik olduğu kadar gerçekçi bir romandır. Bin dokuz yüz seksen dört. Güncelliğini hiçbir zaman yitirmeyen bir başyapıttır. Yalnızca yarına değil bugüne de ilişkin bir uyarı çığlığıdır.
Can Yayınları “bütün zamanların kitabını” yeniden, bu kez Celal Üster’in özenli çevirisiyle okura sunmaktan kıvanç duyuyor.
Kitap hakkındaki bilgiler kitabın arka kapağından alınmıştır.
Yazar Hakkında; GEORGE ORWELL, 1903’te Hindistan’ın Bengal eyaletinin Montihari kentinde doğdu. Ailesiyle birlikte İngiltere’ye döndükten sonra, öğrenimini Eton College’de tamamladı. Gerçek adı Eric Arthur olan Orwell, 1922-27 yılları arasında Hindistan imparatorluk Polisi olarak görev yaptı. Ancak, imparatorluk yönetiminin iç yüzünü görünce istifa etti. 1950’de yayımladığı Bir Fili Vurmak adlı kitabı, sömürge memurlarının davranışlarını eleştiren makalelerin derlemesidir. İkinci Dünya Savaşı’nın sonlarına doğru yazdığı Hayvan Çiftliği, Stalin rejimine karşı sert bir taşlamadır. Orwell’in en çok tanınan yapıtlarından Bin Dokuz Yüz Seksen Dört, bilim kurgu türünün klasik örneklerinden biri olmanın yanı sıra, modern dünyayı protesto eden bir romandır. Burma Günleri ise, Orwell’ın Burma’daki (bugünkü Myanmar) İngiliz sömürgeciliğini dile getirdiği ilk kitabıdır. Orwell, 1950’de Londra’da öldü.
Temmuz ayında kullanıcılarımız tarafından en çok ödünç alınan edebi eser “Bin Dokuz Yüz Seksen Dört” olmuştur.