https://www.indiatoday.in/education-today/gk-current-affairs/story/marie-curie-top-woman-history-world-list-1311063-2018-08-10
MARİA SALOMEA SKLODOWSKA – (MARİE CURİE)
(D. 7 Kasım 1867 Varşova, Polonya – 4 Temmuz 1934 Savoy, Fransa)
Polonya’nın Varşova kentinde yaşayan matematik ve fizik öğretmeni olan Wladyslaw Sklodowski ile müzisyen, eğitimci olan Bronislawa Sklodowski çiftinin 5. çocukları olarak dünyaya gelen Maria Salomea Sklodowski çok zor ve acı dolu bir çocukluk geçirir.
Varşova’da Rusların baskısı hem hükümet yönetiminde hem de insan yaşamında giderek artmaya başlar. Bu baskı nedeniyle Maria’nın babasının işleri kötüye gider ve sonunda işini, evini kaybeder.
https://www.google.com/search?biw=1440&bih=758&tbm=isch&sa=1&ei=VlETXLCmOYn4wATklbvwAQ&q=marie+curie&oq=marie+curie&gs_l=img.3..0i67j0j0i67j0l7.103827.106822..107010…0.0..0.394.3398.3-10……0….1..gws-wiz-img.wbAtMZbENw0#imgrc=ns4xQusBFC9RoM:
Maria küçük yaşlarda ablası Zosia’yı tifo, annesini ise 1879 yılında tüberküloz hastalığı nedeniyle kaybeder.
Maria liseyi yüksek başarı ödülü alarak bitirir ve Sklodowska ailesine üçüncü kez bu gururu yaşatır.
Ruslar, Varşova’da yaşayan kadınların eğitim almalarını, Polonya kültürünü yaşatmalarını ve dilini kullanmalarını istemiyorlardı. Buna rağmen Maria ve ablası Bronya okumaya kararlıydılar.
Maria ve Bronya eğitim almak için her akşam bir evde toplanan gezici üniversiteye devam ettiler. Fakat bu eğitim Maria ve ablasına yeterli gelmedi. İki kardeş aralarında konuşarak Paris’te üniversite eğitimi almaya karar verdiler. Bronya okurken kardeşi Maria çalışarak ona destek olacak, ablası Bronya da Maria’ya…
Bronya eğitim dalını seçerek Tıp okumak için Fransa, Paris’teki Sorbonne Üniversitesine başlar. Maria ablasına destek olmak için ilk önce Cracow’a gider. Orada okumaya devam etmek ve çalışmak ister. Zengin bir ailenin çiftliğinde tam zamanlı kalmaya ve çalışmaya başlar. Çiftlik sahibinin çocuklarına eğitim verir ve onlar da Maria’yı kızları gibi benimser. Ev sahibinin büyük oğlu Maria’ya âşık olur. İlişkiye ev sahipleri olumlu bakmaz ve bu aşk macerası başlamadan biter. Maria, Crocaw’dan kaçarcasına Paris’e giderek çatı katında küçük bir odada yaşayan ablasının yanına taşınır. Paris’te eğitmenlik yapmaya başlar.
1891 yılında Maria ablası gibi eğitim almak için Sorbonne Üniversitesi’ne kaydını yaptırır. Eğitim dalı olarak, ablasının da etkisiyle, Fizik ve Matematik bölümünü seçer. Fizik bölümünü birincilikle, ikinci dal olarak seçtiği Matematik bölümünü yüksek dereceyle tamamlar.
Pierre ve Marie Curie
https://42796r1ctbz645bo223zkcdl-wpengine.netdna-ssl.com/wp-content/uploads/2011/12/Curies.jpg
Endüstriyel Fizik ve Kimya Okul Laboratuvar Başkanlığı’nı yapan Pierre Curie ile Marie birlikte “mıknatıs” üzerinde çalışmaya başlarlar. Aralarında duygusal bir yakınlaşma yaşanır. 25 Temmuz 1895 yılında evlenirler. Bundan sonra Marie Salomea Sklodowska, Marie Curie olarak anılmaya başlar. Pierre Curie, Marie’nin çalışmalarında onu hep destekler ve yardımını esirgemez.
“Pierre Curie, Piezoelektiriği keşfenden kişidir.”
1896 yılında öğretmenlik diploması alan Madam Curie öğretmenlik yapar ve bir yandan da çalışmalarına devam eder. 1989 yılında Antonie Henri Becquerel ile radyoaktif ışınlar hakkında daha detaylı çalışmaya başlarlar.
12 Eylül 1897 yılında ilk kızı İrene Curie dünyaya gelmesi nedeniyle çalışmalarına ara vermek durumunda kalır.
Pierre ve Marie 1898 yılında çalışmalarına tekrar başlayarak Toryum elementinin ışınlar yaydığını keşfederler. Fransız kimyager Eugene Demarçay ile Spektroskop yöntemini kullanarak, doğal radyoaktif element olan radyumu bulurlar.
1903 yılında bilim alanında doktora alan ilk kadın Madam Curie olur. Aynı yıl Antonie Henri Becquerel, Pierre ve Marie Curie fizik alanında Nobel ödülüne layık görülürler. Fizik alanında Nobel Ödülü alan ilk kadın olarak ismini dünyaya duyurur. Marie, Nobel Ödül töreninde konuşma yapmak ister; fakat her alanda olduğu gibi bilimin de erkekler tarafından yapılabileceği düşüncesi nedeniyle konuşmasına izin verilmez. Yerine eşi Pierre Curie konuşma yapar.
1904 yılında Sorbonne Üniversitesi’nden Pierre Curie’ye profesörlük yapması için teklif gelir. Marie Curie, Sevres Kız Okulunda fizik öğretmenliği yapmaya başlar. Radyum üzerindeki çalışmaları sonucunda radyasyona maruz kaldıkları için Pierre ve Marie Curie’nin vücutlarında yanıklar oluşmaya başlar. Bu durum neticesinde bilim insanları radyum ve radyasyonun insan sağlığına olan zararlarını kabul ederler.
6 Aralık 1904 yılında ikinci kızı Eve Curie doğmuş; fakat bu mutlulukları sadece iki yıl sürmüştür. 19 Nisan 1906’da Pierre Curie, at arabası kazası sonucunda ölmüştür. Pierre ilk önce annesinin yanına Sceaux’a gömülmüş, daha sonra 1995 yılında cenazesi taşınarak Paris’teki Pantheon Mezarlığı’na getirilmiştir. Marie İki çocuğuyla yapayalnız kalmıştır.
Sorbonne Üniversitesi, Pierre’in ölümüyle boş kalan profesörlük makamını 1908 yılında Marie’ye teklif eder ve Marie ilk kadın profesör olarak ders vermeye başlar.
1911 yılında Henri Poincare ile yaptığı çalışma sonucunda polonyumu (Polonya’nın isminden etkilenerek konulmuştur) bulurlar. Bu çalışmanın sonucunda ikinci kez Nobel Ödülü’nü kazanan Curie, tören konuşmasında eşi Pierre Curie’nin katkılarından bahseder.
“Alexander Graham Bell, Radyum’un kanser hastalarını iyileştirmek için kullanılması gerekliliğinden bahseder.”
Marie Curie’nin çalışmaları sonucu almış olduğu ödüller bile erkek egemen bir dünyada yer bulmaz ve Fransız Bilim Akademisi üyeliği oy çokluğuyla geri çevrilir.
Paul Langevin – Marie Curie
https://listosaur.com/wp-content/uploads/2015/09/marie-curie-paul-langevin.jpg
Paris’e döndüğünde Marie Curie ve Paul Langevin ortak bilimsel çalışmalara başlarlar. Bu çalışmalarda birbirine karşı duygusal bir yakınlaşma başlar. Paul Langevin evli olmasına rağmen Marie Curie ile mektuplaşır. Paul’un karısı mektupları yakalar ve bu olay Paris’te duyulur. Paris yerel gazetesinde bu konuyla ilgili manşetleri gören Marie ve Paul şok yaşarlar. Paul, gazete editörünü halk önünde düelloya çağırır. Düello günü geldiğinde editör silahını çeker; ama Paul’u vurmak istemez. Bunun üzerine Paul’da silahını indirir ve düello sona erer. Bu olaydan sonra Paul Langevin eşine döner ve Marie bunalıma girer.
Albert Einstein – Marie Curie
https://www.gazeteinsan.com/tarih/albert-einsteinin-marie-curieye-mektubu/
1909 yılında Marie Curie ve Albert Einstein tanışırlar. 25 yıla yakın bir sürede konferanslara birlikte katılır ve ortak çalışmalar yaparlar. Albert ve Marie İsviçre Alplerine birkaç kez ailecek tatile bile giderler.
“1950 yılında Albert Einstein’a ‘En çok değer verdiğiniz fizikçiler kimlerdir?’ diye sorduklarında: Hendrik Lorentz ve Marie Curie’nin ismini verir. “
İrene ve Marie Curie
https://jezebel.com/rosamund-pike-will-star-in-a-marie-curie-movie-directed-1795252375
1914 yılında Paris Üniversitesi bünyesinde Radyum Enstitüsü kurulur ve Marie bu enstitünün müdürlüğünü yapar. I. Dünya Savaşı’nda kadınlara kızı İrene ile radyum ve X ışının tıp alanında nasıl kullanılacağı konusunda bilgi verir. Bu çalışmalar sırasında öğrencileri, Marie ve kızı İrene ileri derecede radyasyona maruz kalırlar.
1920 yılında Marie Curie çalışmalarının yanı sıra Varşova’da Radyum Enstitüsü’nün kurulması için etkin olarak çalışır. Radyum Enstitüsü Başkanı olan Herbert Clark Hoover kendisine yardımlarından ötürü 50.000 Dolar verir. Marie Curie bu parayı kendisi için harcamaz ve son kuruşuna kadar enstitüde kullanılması için radyum alır.
Marie Curie araştırmaları sırasında radyasyona çok fazla maruz kalması nedeniyle kan kanseri olarak, 4 Temmuz 1934 yılında Fransa’nın Savoy kentinde, Sancellemoz Sanatoryumu’nda hayatını kaybeder. Fransa’nın Pantheon Mezarlığ’ına defnedilir.
“Çalışmalarını kaydettiği günlüğü çok fazla radyasyon içerdiği için özel bir odada tutulmaktadır. Günlüğü incelemek isteyenlerin özel izin getirmeleri gerekmektedir. Ziyaretçilerin radyasyon koruyucu kıyafetler giymeleri zorunlu kılınır.”
Frederic Joliot Curie ve İrene Joliot Curie
https://www.nobelprize.org/prizes/chemistry/1935/joliot-curie/photo-gallery/
İrene ve eşi Frederic Joliot Curie, Marie’nin vefatından sonrada radyum çalışmalarına devam etmişlerdir. Radyasyona fazlaca maruz kalmaları nedeniyle İrene 17 Mart 1956’da 59 yaşında, eşi Frederic ise 14 Ağustos 1958 yılında 58 yaşında vefat eder.
Eve Curie
https://www.allposters.com/-sp/Portrait-of-Author-Eve-Curie-Posters_i14259820_.htm
Eve Curie, anne ve ablası gibi fen bilimleriyle değil; sosyal bilimlerle ilgilenir. Gazeteci, yazar ve piyanist olarak tanınır. Bir röportaj esnasında Eve, annesiyle arasının ablası kadar iyi olmadığını söyler. 22 Ekim 2007’de 102 yaşında ölür.
Marie Curie, başarılarıyla kadınlara örnek olur. Kadın Dernekleri’nde etkin olarak çalışır ve hayatı boyunca kadın haklarının savunuculuğunu yapmıştır.