Aerodinamik; hareket eden katı kütlelerin (uçak, helikopter, planör, balon, uçurtma, hız teknesi, otomobil vb.) havayla etkileşimlerini inceleyen bilim dalıdır.
Aerodinamik için iki önemli kavram hava yani akışkan ve cisim yani kütledir.
Gündelik hayatta insanlar yürürken, koşarken veya otomobilde giderken atmosferdeki hava direncini (sürtünmesini) pek hissetmez; ama yüksek hızlarda bu hava direnci ciddi sorun yaratmaya başlar ve hareket yönünün tersine bizleri yavaşlamaya zorlar.
Atletizm gibi milisaniyelerin bile önemli olduğu bir spor dalındaki koşucular için, hava direncini mümkün olduğunca azaltmak, minimum değerlere indirmek çok önemlidir. Bu yüzden atletler hava ile temas eden yüzey alanlarını olabildiğince azaltan maksimum darlıkta kıyafetler giyerler.
Akışkan sürtünmesinin (direncinin) olduğu bir ortamda, yüksek hızda hareket özel bir aerodinamik yapı gerektirir.
Aerodinamiğin temel amacı nedir?
Üretilen bir hava aracının, sürtünme kuvvetinin oluştuğu atmosferde yüksek hızlarda rahatça hareket edebilmesi için aracın tasarımının düşük hava direncine maruz kalan ve havada kolayca ilerleyen bir aerodinamik yapıya sahip olması gerekir. Bu durum hem kütlenin dengesini hem de eğer bu kütle yakıtla ilerliyorsa yakıt tüketimini olumlu etkiler. Daha iyi bir aerodinamik yapı, hava araçlarının daha güvenilir ve çevre dostu olmasına katkı sağlar. Aerodinamik biliminin ve uçak tasarımcılarının temel amacı da budur.
Örneğin; bu doğrultuda uçaklar rüzgar tünellerinde test edilerek, spoiler (hava taşıtlarına etki eden kaldırma kuvvetini azaltmak amacıyla kullanılan kontrol yüzeyi) ve kanatlar yardımıyla en uygun hava direnci katsayısına ulaşırlar.
İngilizcede, en az direnç oluşturacak şekilde yapılmış hava akımına uyumlu yapı veya hava ya da suya, yani bir akışkana minimum direnç gösteren şekil “streamlined” kelimesi ile ifade edilir.
Kaynak: Uçuşa başlangıç: Uçak ve uzay mühendisleri için 7. basımdan çeviri, Nisan 2016.
Yer Numarası: TL570 .A68 2016 (Kadriye Zaim Kütüphanesi Q – Z Salonu)