Nereden Geliyor? / Filtrum

Nereden Geliyor?

Filtrum Nedir ve Nereden Gelir?

İnsan öyle bir canlı ki her detayında mucizeler saklı. Eğer insanı yani kendimizi tanıma yolculuğuna çıkmaya kalksak kim bilir nasıl hikâyelerle karşılaşırız. Açıkçası ben kendimi tanıma konusunda biraz meraklıyım. Ve her geçen gün inanılmaz mucizelerle, ilginç bilgilerle karşılaşıyorum. Gelelim bu mucizelerden biri olan “filtrum” kelimesinin anlamına ve hikâyesine…

Her ne yapıyorsak biraz ara verelim ve çevremizi düşünelim. Çevremizde kimler var? Arkadaş, eş, dost, akraba… Evet akraba! Şimdi akrabalarımızı şöyle bir düşünelim. Fakat yaşadığımız olumlu veya olumsuz zamanları değil. J Aklımıza gelen akrabalarımızın hepsi canlıların en üst versiyonu olarak bildiğimiz insanlardan oluşuyor olmalı. Lakin burada biraz duralım. Biz insanların tek akrabaları insanlar değil maalesef. Nasıl mı?

Aklınıza maymunlar gelebilir, çünkü insanlığın kökeninin maymundan gelme olduğuna dair bilgiler oldukça yaygındır. Aslında bakarsanız sadece maymun değil. Sinan Canan diyor ki; “Yediğimiz ekmeğin hammaddesini sağlayan buğday bitkisi ile akrabayız. Ekmeği yerken, onun da bizim gibi bir ‘canlı’ olduğunu ve bu büyük canlılık hikâyesinde bir şekilde ortak bir kader kesitini paylaştığımızı genellikle unutuyoruz. Dikkat ederseniz sadece canlı şeylerle beslenebiliyoruz zira onların bedenlerini oluşturan malzemeler ile bizim bedenimizdekiler tastamam aynı. Biz de ölüp bedenimiz doğaya karıştığında diğerlerini beslemeye devam edebiliyoruz. Koca bir besin ağının bir parçasıyız.”

Bu da demek oluyor ki tüm canlılarla bir şekilde akrabalığımız bulunuyor. İşte filtrum kelimesi de buradan geliyor.

İşaret parmağınızı burnunuzun tam üstüne yerleştirin ve yavaşça dudağınıza doğru getirin. Dudağınızla burnunuz arasında bir çukur olmalı. Orada durun. Çünkü işte tam o çukura filtrum deniliyor. Peki, bu filtrum nereden geliyor? Embriyo dönemindeki insan yavrusunu düşünün. Balıklarla benzer biçimde kafanın iki yanında oluşan gözler, gelişimle birlikte yüzün diğer hatlarıyla öne doğru gelerek son bildiğimiz son şeklini alır. Ve o son şeklini alırken dudak ile burun arasında ufak bir çukur kalır. İşte filtrum’un hikâyesi de budur.

Umarım kendini tanımaya meraklı herkese faydalı olur…

 

Kaynak

Canan, S. (2021). İnsanın Fabrika Ayarları, Beden. İstanbul: Tuti Kitap

Bir Cevap Yazın

Scroll to Top
%d blogcu bunu beğendi: